Tavaszi bőrápolás

itt a tavasz Facebook Cover

Télen a bőrünk pihenő fázisban van, ahogy egész szerveztünk és a természet is. Ebben az időszakban mégis kiszáradhat a bőr, hiszen a hideg- meleg hőmérséklet váltakozása, az állandó beltéri fűtés és sok négy fal közötti tartózkodás, a lecsökkent igény a folyadékfogyasztásra, illetve az esetleges ápolószerek elhanyagolt használata mind fokozza a bőr vízvesztését. A tél végére kialakuló vitaminhiány is problémákat okozhat a bőr egészséges működésében.


Tavasszal, ahogy emelkedik a hőmérséklet (és egyben erősen ingadozik is a frontok miatt), szelesebb lesz az időjárás és megnő a napsugárzás, úgy teszi ki újabb szélsőséges hatásoknak bőrünket.

Nem mindegy hát, hogy télen hogyan ápoltuk, hidratáltuk és zsírhiányosabb bőrök esetében zsíroztuk bőrünket. Ha ezek a fontos ápoló lépések elmaradtak, a tavaszi időjárás könnyen okozhat bőrünkön vízhiányt, érzékenységet, majd ezekből kialakuló bőrgyulladást. Ezt a tünetegyüttest nevezzük tavaszi bőrgyulladásnak.

A tavaszi hőmérséklet emelkedéssel a faggyúmirigyek aktívabbak lesznek, így a kombinált, és olajosan zsíros bőröknek szüksége van a hidratálás mellett a faggyúmirigyet normalizáló hatóanyagokra is.

Kis kitérőt tennék a kombinált és zsíros bőrök ápolásáról.
Tévhit, hogy a kombinált, zsíros bőröket nem kell ápolni, krémezni, hiszen az túlzsírosítja a bőrt. A "csak megmosom a bőröm és nem kenek rá semmit" tévút a zsíros bőrök ápolásában, hiszen a lemosással a bőrfelszínt védő emulziós réteget is eltávolítjuk. Ha nem ápoljuk utána megfelelő hatóanyagokkal bőrünket, azzal még inkább a vízvesztés és túlzsírosodás irányába toljuk.
Ugyanúgy szüksége van az ilyen bőröknek is ápolásra, hidratálásra (hiszen a korábban említett környezeti hatások miatt könnyen veszít vizet és ezzel együtt a nedvességmegkötő faktorok jelenléte is csökken, így nehezebben tartja meg a vizet a bőr), valamint a faggyúmirigyek által termelt zsír nem azonos a bőrfelszíni emulzió zsíros fázisával, mely védené a bőrt a további állapot romlástól. Ezért szükséges az ilyen bőrök számára a hidratáló és faggyúmirigy normalizáló termék használata.

A melegítő napsugarak amennyire jólesnek a hideg téli hónapok után testünknek és lelkünknek, sajnos a nem megfelelően ápolt bőrön olyan komoly gondokat okozhatnak.
Emiatt az első erőteljesebb napsugarak megjelenésével kezdjünk el használni nappalra magasabb fényvédelmet nyújtó ápolókrémet. Ezzel biztosítjuk a bőr hidratáltságát, az esetleges kifoltosodását és korai öregedését megelőzzük, amit a sugarak elnyelődése okozna.
Sajnos igaz, hogy a bőrünk nem felejt. Ez azt jelenti, hogy a bőrt egész életében ért hatások összeadódnak és ha a sugarak nagy dózisát nézzük, a bőr korai öregedéséhez vezet, de akár rossz indulatú elváltozások kialakulását is indukálhatja.

A fényvédelem használata és az erős napsütés kerülése különösen fontos, az Ön számára ha:
 - sokat tartózkodik szabad levegőn – mindenképpen használjon kalapot a feje és arcbőre védelmére.
 - a bőre fehér, érzékeny, könnyen lepiruló, szeplős típusú.
 - a bőre foltosodásra hajlamos.
 - gyulladásos, gyógyuló bőrképek vannak jelen a napsugarakkal érintkező bőrfelületen.
 - valamilyen olyan gyógyszert szed (pl.: antibiotikum), vagy kozmetikumot használ, amely fényérzékennyé tesz.
 - a C-vitamin tartalmú arcápoló termékek használatát mellőzze már a kora tavaszi időszakban, mert fényérzékennyé teszi a bőrt (ha bőrünk megszokta a napsütést fényvédő használata mellett visszatérhetünk használatukhoz).
 - a bergamott és citrusos illóolajok szintén fényérzékennyé teszik a bőrt, így azok használatát testszerte csak napmentes időszakban, vagy fedett bőrön alkalmazza, hogy elkerülje a kellemetlen és nehezen eltüntethető foltok kialakulását.

Mit tehet és milyen hatóanyagokat használhat, hogy bőre még egészségesebb és szebb legyen?

  • Kezdjen el odafigyelni újra a folyadék fogyasztására, valamint a színes, rost-, vitamin- és ásványianyag-dús táplálkozásra, hogy szervezete minél egészségesebb legyen. A szivárványos táplálkozás bizonyítottan bőrtápláló hatású. Minél sokszínűbb ételeket fogyasztunk, annál biztosabban visszük be a szervezetünk számára elengedhetlen anyagokat.

  • Ha nyitott rá, érdemes ebben az időszakban valamilyen méregtelenítő kúrát végeznie sok folyadék fogyasztása mellett. Bőrünk kiválasztó szervként is funkcionál, így egy tisztító kúrával bőrünket is megtisztítjuk és tehermentesítjük. Ne lepődjön meg, ha tisztító kúrája során a bőre kiválasztási folyamatai felgyorsulnak. Érdemes egy ilyen tervezett kúra utánra kozmetikai arctisztító kezelést beiktatni, hogy a bőr teljesen megtisztulhasson. 

  • A kozmetikai kezelések közül ebben az időszakban különösen ajánlott minden feltöltő, tápláló kezelés. Válasszon hidroabráziós peelinges teljes feltöltő kezelést, mely tartalmaz masszázst, ultrahangot és tápláló - regeneráló pakolást, ezzel segítve bőre hidratációját, a kötőszövetek rugalmasságát és bőre ellenállóképességét.
    Ha csak 3 havonta jár mélytisztító kezelésre a nyári hónapok előtt egyszer mindenképpen kérjen tisztító kezelést, hogy ne süljenek be a miteszerek a bőrébe.  

  • Ebben az időszakban végezzen hetente extra otthoni kényeztetést egy ampullával, valamilyen bőrtípusának megfelelő pakolással, vagy egy szérum rendszeres használatával.
    Az arcápoló rituálé:
    Bőrét tisztítsa meg a bőrtípusának megfelelő termékkel, végezzen finom arcradírozást az elhalt hámsejtek könnyebb leválásának elősegítésére, melyet langyos vízzel mosson le, törölje szárazra, majd ápolja bőrét az Önnek tetsző fent említett módok valamelyikével.
    A pakolást hagyja 20 percig hatni a bőrén. A legjobb, ha közben a szemére is tesz szemápoló pakolást.
    Ha megengedheti magának, kösse össze egy kis relaxációval. Gondoljon szép dolgokra közben, vagy lazítsa el sorra testrészeit. Pihenjen ezen idő alatt akár egy szép zenére, vagy csak a kinti természet, madárcsicsergős hangját hallgatva.
    Majd a hatóidő letelte után, a fel nem szívódott pakolást mossa le, vagy törölje át langyos vizes szivaccsal, vattával, vagy arctörlőkendővel. Törölje szárazra bőrét. Ezután attól függően, hogy napra megy, vagy este otthon marad már, krémezze be bőrét a szokásos nappali, vagy éjszakai krémjével és szemápoló krémjével.

  • Vitaminok tekintetében az A-, C-, E- vitaminok elengedhetetlenek. Kitűnő antioxidáns forrás, hámvédő és hámképző hatásúak. (A C-vitaminos termékeket az arcápolásban a kora tavaszi időszakban kicsit szüneteltesse. Miután bőre többször is érintkezett erősebb napsugázással visszatérhet használatához.) Belső fogyasztásukról se feledkezzen meg!

A teljesség igénye nélkül felsorolnék pár hatóanyagot, melyek kombináltan használva kiváló ápolói tudnak lenni a bőrünknek a tavaszi időszakban.

  • Vízhiányos és zsírhiányos bőrök kiváló ápoló hatóanyagai: jojoba olaj, kendermag olaj, ligetszépe olaj; hidratáló sheavaj; antioxidáns Q10 coenzim, flavonoidok; sejtregeneráló és hidratáló méhpempő, panthenol, hyaluron, urea.
  • Kombinált és zsíros bőrök kiváló ápoló hatóanyagai: bőrtápláló sáfrányos szeklicemagolaj, lenolaj; faggyúmirigy működését szabályozó biotin; gyulladáscsökkentő echinacea, nyírfalevél kivonat, az antibakteriális grapefruit-, zsálya-, izsóp olajok.
  • Érzékeny, gyulladásra hajlamos, rosaceás bőrök kiváló ápoló hatóanyagai: gyulladáscsökkentő, regeneráló kendermag olaj, ligetszépe olaj; hidratáló, nyugtató aloe vera; kiegyenlítő levendula; értágulatra árnika, karotta; bőrkondicionáló és irritációcsökkentő fehérmályva, orbáncfű.

    Foglalkozzon bőre ápolásával és higgyje el az idővel sokszorosan meghálálja a törődést! Érezze jól magát bőrében! :)

Nyomtatás   E-mail